петък, 29 октомври 2021 г.

Уникални стенописи откриха в Черепишкия манастир

                                         Сн.podiumbg.eu
Стенопис на 400 години, създаден от св. Пимен Зографски, е разкрит при реставрационни дейности в църквата на Черепишкия манастир "Успение Богородично". В светата обител се извършват ремонтни работи, провежда се и дарителска кампания в подкрепа на започналото възстановяване. С доброволен труд участват около 50 души, обясни игуменът архимандрит Йоаникий:

"Започнаха някои фирми вече да се обаждат, не всички, разбира се, някои само обещават, но в крайна сметка лека полека събираме материалите. Ще го започнем, рано или късно трябва да стане това нещо. Колкото може сега, според времето - ще се продължи напролет. Сега в момента мисля да оправим тези стаи за поклонници, да ги подновим, тъй като над 40 години не е пипано нищо вътре, всичко е толкова старо и амортизирано. Но най-важното нещо са ни покривите, вече ремонтирахме 3, но са 12 къщите - един по един ги ремонтираме... Най-важното ни беше храма, че му оправихме покрива. Кандидатствахме сега за реставрация на стенописите, но като започнахме реставрацията, излязоха стенописи на 400 години, рисувани от ръката на Св. Пимен Зографски, бил игумен тогава тука - 1612 година. Той е починал 1620 година и сега в момента се прави проект да се свалят тези от 19 век, да се преместят. Ще бъде нещо много красиво, излиза в цвят Страшния съд, нещо невероятно. То ще бъде сензация и за научните среди и за нас в църквата, никой не е подозирал, че ги има... Манастирът ни е много стар - 1392 година са първите писмени сведения, тогава ни е устава... Аз съм си поставил цел да го възстановим този манастир - колко години ще ми отнеме, може и 10 години да отнеме, но в крайна сметка ще го възстановим, да си го предадем на следващите".

Черепишкият манастир е паметник на културата от национално значение. В него известно време е намирал приют Софроний Врачански. По-късно в него са се срещали революционните комитети на Врачанско и Белоградчишко. Именно в този манастир Иван Вазов пише "Една българка".

Източник: konkurent.bg