събота, 1 октомври 2022 г.

Образователна програма „Сред иконите на Добруджа“

   Сн. РИМ-Добрич
Димитър, Калоян и Ива от Частно основно училище „Мария Монтесори“, гр. Добрич, заедно с госпожа Надежда Иванова посетиха експозиция „Икони от Добруджа XVII – XIX век“ на Регионален исторически музей – Добрич. С голямо любопитство и интерес следваха беседата на музейния специалист Ивелина Романова. По време на пътешествието в света на иконата, децата откриха техните покровители. Митко откри иконата на Св. Димитър, Ева – на Благовещението, а Константин – на Константин и Елена.

За тримата третокласници това бе първа среща с иконното богатство на Добруджа. С нетърпение очакваха, да видят тези божествени творения, да научат как са създадени, какви интересни истории са свързани със съдбите на светците.

Разгадаха тайни и загадки, как се подготвя дъската, върху която ще се рисува, какъв е реда на изписване на иконите, как се подготвят боите за рисуване и рецептите, по които са добивани цветовете и как са се запазили стотици години, и мястото им на олтара в християнския храм. Научиха любопитни думи: кошак, нимб, ктитор, спомоществувател, златен варак и др.

Изписани от ръцете на изкусни майстори – зографи, оставили трайно наследство за поколения, иконите им разказаха истории за отминали времена, притчи и легенди – за животворната вода, за победата на доброто над злото, за силата на вярата и духа. Те им представиха красотата на природата с цялото й богатство и разнообразие от цветове и багри, както и сцени от живота на светците.

Децата бяха удивени от света, в който попаднаха, задаваха непрекъснато въпроси. Потънаха във вълшебството на иконите и всеки избра живописна сцена или детайл от икона и я изрисува върху лист хартия, с помощта на цветни моливи и флумастери. С гордост застанаха пред камерата, за да покажат какво са сътворили техните ръце.

РИМ-Добрич