сряда, 21 декември 2022 г.

На Рождество Христово Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи литургия в храм "Св. Георги" в Добрич

Тази година навръх Рождество Христово – 25 декември, Варненският и Великопреславски митрополит ще отслужи Божествена света литургия в Добрич. Той уточни днес, че службата ще бъде в храма „Св. Георги“. След това владиката ще посети и Дом за сираци в града, съобщава БТА.

На 24 декември митрополитът ще служи в Катедралния храм във Варна. Той каза, че утре – 22 декември, ще има Божествена литургия в храма „Св.Прокопий Варненски“, която е по повод 9-а годишнина от избора му за владика на епархията.

След посещението си в Добрич митрополит Йоан отново ще служи във Варненската катедрала. Литургията ще бъде на 26 декември. В същия храм той ще бъде и на 1 януари 2023 година.

Като сериозен успех за настоящата година митрополит Йоан посочи приключването на ремонта на Катедралата във Варна, както и освещаването на храма „Св. Райко Шуменски“ в Шумен, чийто строеж продължи 3 години.

През 2023 година ще бъде готова църквата в Каспичан, допълни владиката. По думите му градежът й е започнал преди 12 години, но сградата е вече готова, иконостасът и престолът са монтирани, необходимо е само да се обзаведе.

Митрополитът изрази надежда, че догодина ще бъдат намерени средства и за храма в село Горен Близнак, Варненско. Сградата има нужда от ремонт, тъй като част от стената е паднала.