петък, 10 януари 2020 г.

Пръст от лобното място на герой от Добричката епопея ще бъде съхранена в мемориал в родния му край

                                 Сн. Кадър Добруджа ТВ
Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов взе пръст от лобното място на герой от Добричката епопея, която ще бъде съхранена в мемориал в родното му село Драгойново, община Първомай, съобщиха от пресцентъра на Добричката община, цитирани от БТА.
Зам.-министърът се е поклонил пред паметника на загиналите за свободата на Добруджа в село Смолница, където е погребан и неговият родственик - ефрейтор Запрян Ангов от Шести конен полк. Войникът е убит в първия ден на Добричката епопея - на 5 септември 1916 г., допълват от общината. Атанас Запрянов е разговарял със Сева Сивкова - родственица на Александър Сивков, който е погребал ефрейтора и убитите 13 войници от 16-и Ловчански полк в битката за Добрич по време на Първата световна война. Зам.-министърът на отбраната е положил цветя и на паметника на загиналите воини от Шеста пехотна Бдинска дивизия край добричкото село Козлодуйци.
Мемориалът в Драгойново, който ще увековечи паметта на 70 мъже от селото, дали живота си във войните за национално обединение /1912-1918 г./ и във Втората световна война, ще съхранява пръст и от лобните места на други воини. Паметникът ще бъде изграден от добричкия скулптор Христо Илиев.