вторник, 3 януари 2023 г.

Аджерпрес: Най-старият румънски вестник „Телеграфул Ромън“ празнува 170 години без прекъсване в издаването си

Снимка: Аджерпрес
Най-старият вестник в Румъния „Телеграфул Ромън“ [в превод: Румънски телеграф] отбелязва днес 170 години от издаването си без прекъсване, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес. Вестникът се появява на 3 януари 1853 г. в центъра на Сибиу като печатен орган на митрополита на Трансилвания.

По този повод днес митрополитът на Трансилвания Лаврентиу Стреза заяви, че от самото начало през 1853 г. „Телеграфул Ромън“ „изпълни святото си призвание, изразено чрез дълбока и изкупителна цел на истинско дело на изповедническа служба, като наистина се превърна в съвест на православната църква и на Трансилвания“.

Висшият сановник отбеляза значението на митрополит Андрей Сагуна, основател на „Телеграфул Ромън“.

„Искаме да пишем за добрите, образцовите и душевните дела, но същевременно да не избягваме и негативните, особено в социален аспект, които трябва да вземем под внимание. Освен обикновената, но необходима информация, ние бихме искали винаги да можем да изразим своето отношение, отношението на Църквата относно важните теми, които засягат християнския живот, но също и относно социалните [теми], които вълнуват днешното общество и днешните вярващи, с всички човешки и екзистенциални въпроси. Ние се обръщаме към младите хора и искаме да направим Христос техен близък и надежден приятел. Искаме да кажем на онези, които днес се чувстват сами или без надежда, онези, които са „изтръгнати от корена си“, онези, които са останали без подкрепа или онези, които са „разпънати“ от болест и страдание, че Христос е с тях и че ние сме заедно с тях, солидарност и братя в молитва, за утеха“, каза митрополитът на Трансилвания.

Източник: БТА