понеделник, 8 юни 2020 г.

Отец Емануил отслужи светата Литургия на Петдесетница

В неделя, на 7 юни, петдесет дни след славното Христово възкресение, отец Емануил отслужи света Литургия в храм "Св. Троица" в Добрич. 

Веднага след това започна вечернята за следващия ден, който светата Църква е отредила на Светия Дух.

След входа на вечернята се четат молитви, през време на които клирът и миряните коленичат. В тях вярващите славословят Света Троица, която просвещава и освещава човешките души.



                                    Снимки: А. Радилов
Отец Емануил раздаде и орехови листа, които напомнят за огнените езици над главите на светите апостоли. 

Вярващите отнесоха тези листа по домовете си за благословение.

Със слизането на Светия Дух на петдесетия ден от Възкресение Христово се поставя начало - рожденият ден на Православната Църква! Стоейки в очакване на обещания от Сина Божи Иисус Христос Свети Дух, Богородица заедно с Дванадесетте Апостола, изведнъж стаята се изпълнила със Свети Дух под формата на огнени езици и Апостолите започнали да славят Бога на различни езици, които до този момент не знаели! След Благословия и Мъдри Напътствия от Божията Майка, Апостолите се отправили във всички краища на света, за да донесат на човеците дареният от Бога Свети Дух! Важно е да осмислим, какво всъщност ни дарява чрез Светия си Дух нашият Небесен Отец! Светия Дух е съвършенното познание, този Христос даден ни, за да ни води по Пътя на Съвършенството! "И тъй, бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец." Матея 5:48! Едновременно с това Светия Дух е Истинската Любов, която Твореца дарява на нас Неговото Творение, за да може и ние да сме носители на Любов Истинска по Пътя на Спасението! Светият Дух е и Истината, която ни прави свободни и ни води в Пътя на Правдата, където лукавство и лъжа не съществуват! Светия Дух е този, чрез който Бог дава живот на нас и на цялата вселена! С много любов се обръщам към всички - да отворим сърцата си за Сина Божии Иисус Христос, защото така пускаме в себе си Единосъщната и Животворяща Света Троица и от нас започва да се излива Светия Дух, сиреч Христос за всички хора по земята за да настъпи истина, любов истинска, справедливост, братолюбие между човеците та всички ние да прославяме Бога! Амин!