вторник, 13 октомври 2020 г.

Духовна радост в Доростолска епархия - осветиха храм в чест на св. Николай Милрикийски Чудотворец в с. Каблешково

Ден на духовна радост – така може да бъде определен неделният ден на 11 октомври за всички православни християни от древната Доростолска епархия. В този ден Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол, тържествено освети храм в чест на св. Николай Милрикийски Чудотворец в с. Каблешково, общ. Тервел.

Тържествата в селото започнаха в навечерието с празнично бдение възглавено от митрополита. След него, по традиция, бе извършено и водоосвещение и бяха осветени новите богослужебни съсъди за новия храм.

В неделната утрин митрополит Антоний бе посрещнат по полагащия се ред. В средата на храма той прочете коленопреклонните молитви, дело на Св. Калист, патриарх Цариградски, в които се измолва Бог изобилно да излее своята благодат над новопостроения храм и да изпрати своя ангел пазител на това място. След чина „взимане на време" архиереят бе облечен в пълно богослужебно одеяние и започна същинският чин на освещаването. Около храма бе извършено трикратно литийно шествие с частица от мощите на св. мчк. Дасий Доростолски и св. мчк. Викентий. След литийното шествие св. мощи бяха положени в светия престол. А след това той бе измит с осветена вода и благовония и помазан със свето миро. Св. Престол бе облечен с полагащите се покривки - срачица, индития и еритон. Накрая дядо Антоний помаза стените на храма със свето миро - символ на великата благодат, която се излива на това място.

След освещаването бе отслужена и първата св. Литургия възглавена от митрополит Антоний в съслужение със ст. ик. Добри Чаков, протосингел на Доростолска епархия и основен ктитор на новоосветения храм, архимандрит Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия и духовници от Доростолска митрополия. По време на светата Литургия в дяконски чин бе ръкоположен благоговейния мъж Здравко Бозов. На новия духовник бе дадено името Захарий в чест на св. пророк Захарий. След полагащия се богослужебен стаж, той ще служи в Западно- и Средноевропейски епархия.

В края на богослужението, по решение на Доростолския епархийски съвет за достойно служение ст. ик. Добри Чаков бе отличен с офикията протопрезвитер.

В края на богослужението към вярващите се обърна митрополит Антоний: „Винаги е голяма радостта ни, когато се освещава нов дом Божий, в който ще се служи света Божествена Литургия. Особено, в тези не леки времена в които живеем, е голяма благословия за всички ни един нов храм да отвори врати. Изпитанието, наречено коронавирус, което от няколко месеца изживяваме ще отмине, а вярата, надеждата и любовта към Бога ще останат во веки. Всесърдечно поздравявам всички вас с новоосветения храм. Благопожелавам на всички, които са дали своята лепта за този храм много здраве и благоденствие. На о. Добри Чаков, който е и основен ктитор на този храм желая още по-голям дръзновение, та все така с усърдие, да продължава да служи достойно на Бога за благото на Неговата света църква! Отец Добри вече 50 години служи на светата Църква, той е основен радетел за възстановяването на древрепросиялата Доростолска ехархия. Под негово ръководство са обновени и построени много храмове в епархията. Епархийския съвет на Доростолска епархия, забелязвайки усърдието му благоразсъди той да бъде отличен с офикията протопрезвитер. Убедени сме, че той още с по-голямо усърдие ще продължава своето достойно служение за слава на Светата Единосъщна и Неразделна Троица!“

Със слово-отговор към архиерея се обърна протопрезвитер Добри Чаков. Той не скри вълнението си от освещаването на храма и от духовната награда. Той отбеляза, че това отличие е още по-голяма отговорност и задължение да продължава своето служение още по-усърдно. Той благодари на митрополита за оказаното доверие и пожела на всички каблешковци този храм да бъде един духовен оазис на православната вяра.

След това бяха отличени с почетни грамоти основните радетели за построяването на храма.

На богослужението присъстваха народни представители и кметове на околни на Каблешково близки селища. Празничният ден завърши с кратък концерт на самодейни състави от село Каблешково и гости. Всички бяха поканени на обща братска трапеза.

БПЦ