вторник, 13 октомври 2020 г.

Обновяване на храм "Света Троица" в село Генерал Колево

На 11 октомври 2020 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, храм "Света Троица" в село Генерал Колево, Община Вълчи дол, бе обновен и осветен чрез полагането на свети антиминс с вшити в него мощи на неизвестен светец мъченик.

 Чинопоследованието на обновяването, както и първата света Литургия в храма след неговото освещаване бе възглавена от протойерей Георгий Стоименов, архиерейски наместник на Провадийска духовна околия в съслужение с архимандрит Прокопий (Костадинов), свещеник Станислав Друмев, председател на храма и протойерей Ивалин Славов.


 Украсен от празнични песнопения, изпълнени от клиросните певци Тодор Тодоров, Александър Александров и монах Йосиф, големият благолепен храм посрещна и бе изпълнен от множество християни. Сред присъстващите бе г-жа Живка Иванова, заместник-кмет на Община Вълчи дол, която в края на светата Литургия подари икона и прочете поздравителния адрес от името на кмета на Община Вълчи дол г-н Георги Тронков.

 Протойерей Георгий Стоименов припомни притчата за видовете почва, прочетена в евангелския текст. Той отбеляза, че дори две хиляди години по-късно „тази притча е актуална и то с пълна сила“. Протойерей Георгий заяви: „В днешно време светът, в който живеем сякаш е направен така, че на нас да ни е по-лесно. Служим си с всякакви технологии, с всевъзможни неща, които да направят нашия живот по-лек... Нима


не губим онова нещо, което спестяваме с тези технологии - онова време за Бога, което можем да отделим, онова време, което можем да отделим на семейството си, на хората, които обичаме - в борба за придобиване на тези неща, които уж улесняват нашия живот. Борим се, бягаме... светът е толкова забързан, особено в по-големите градове, че не ни остава време да се нарадваме на онова, за което бягаме. Сякаш ни остава само бягството. Бягаме, бягаме, а забравяме вярата, забравяме надеждата, а много често забравяме и любовта, а любовта е оново нещо, което ни води към спасението на душата“.


 Архиереският наместник преподаде на присъстващите благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан. Той благопожела: „Дай Боже Божият покров да бъде над всички онези, които живеят в това село, над всички онези, които се трудят тук! Дай Боже Бог да не ни изоставя, да ни подкрепя, да ни съпровожда по пътя към нашето спасение!“.

 Председателят на храма свещеник Станислав Друмев произнесе слово, в което каза: „Когато човек положи доста усилия, за да постигне нещо, винаги накрая усеща удовлетворение от свършения труд. Да си пожелаем и за напред да се трудим заедно, защото тук виждам църковни настоятели и от различни села, от близки и по-далечни, да си помагаме като истински християни!“.

 Богослужбата завърши с многолетствие и отслужване на петохлебие.

Изготви: Георги Великов

mitropolia-varna.org