понеделник, 27 септември 2021 г.

Митрополит Йоан освети храм "Св. Николай" в каварненското село Свети Никола

На 26 септември 2021 г., преставяне на св. апостол и евангелист Йоан Богослов, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети храма в каварненското село Свети Никола, посветен на покровителя на селото – свети Николай Мирликийски Чудотворец. В чина на освещаване с полагане на свети антиминс с вградена частица от честните мощи на мъченик, както и в първата светата Литургия с Архиерея съслужиха протойерей Стефан Николов, свещеник Венцислав Георгиев и дякон Яньо Петранов. Клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров украсиха песенно богослужението.

 Храмът в крайморското село е издигнат на мястото на съборената през 1998

г. църква. С освещаването му жителите на селото имат нов молитвен дом, в който могат да се извършват светите Тайнства. Сред множеството присъстващи на празничното събитие бе и г-н Петър Георгиев – кметски наместник на село Свети Никола.

 Митрополит Йоан се обърна към присъстващите в храма, казвайки: „С чувство на радост ви приветстваме в завършека на първата света Литургия по повод освещението на храма "Свети Николай"... Доста години този храм се гради, разични хора са помогнали и са участвали в този градеж. Започнат е преди нас. Спомняме си, че когато дойдохме за пръв път тук, това беше един храм, издигнат до груб строеж“.

 Негово Високопреосвещенство отбеляза, че градежът е бил извършен с

много труд и усилия. Той благодари на всички спомоществователи и дарители, взели участие в това народно дело, всеки според силите си.

 В знак на особено внимание и молитвена благодарност митрополит Йоан награди с почетния знак на Варненска и Великопреславска епархия г-н Тодор Великов и връчи благодарствена грамота на г-н Петър Петров за доброто им отношение и съдействие в изграждането на благолепния храм.

 Митрополит Йоан раздаде анафората и подари на всички най-новото издание на Варненска и Великопреславска света митрополия – "Поглед върху пастирските проблеми в посланията на св. апостол Павел до Тимотей и Тит“.

Изготви: Георги Великов

mitropolia-varna.org