неделя, 16 февруари 2020 г.

Божествена света Литургия в храм "Св. свщмчк Харалампий" в град Шабла

С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславки митрополит Йоан на 16 февруари 2020 г. в шабленския храм, посветен на свети свещеномъченик Харалампий Чудотворец, бе отслужена света Литургия във втората подготвителна неделя преди началото на Великия пост и броени дни след храмовия празник. Богослужбата бе отслужена от председателя на храма протойерей Павел Максимов в съслужение с иконом Василий Селемет и митрополитския дякон Любомир Георгиев.

 Благолепният храм, обявен за паметник на културата, е построен през 1907-1908 г. Строежът на храм на това място започва още в края на XIX в., през 1896 г., но голямо земетресение разрушава постройката до основи през 1900 г., поради което се налага няколко години по-късно шабленци да се сдобият с молитвен дом. Красивите царски икони на иконостаса са изографисани през 1909-1910 г.[1]. Преди няколко години е построена и новата камбанария при храма.

 Утренята и светата Литургия бяха песенно украсени от клиросните певци Тодор Тодоров, Александър Александров и Йоан Арнаудов и от църковния хор при храма с диригент Нели Иванова. Сред присъстващите бяха кметът на община Шабла г-н Мариян Жечев и председателят на Общински съвет - Шабла д-р Йорданка Стоева-Йорданова.

 В миналия неделен ден светата Църква ни научи на смирените чувства на
разкаянието, с които се привлича Божията милост. Сега тя иска да ни възведе до въодушевлената решимост, напускайки греха, да тръгнем по верния път към Небесния Отец. Поради това, в притчата за Блудния син, от една страна се изобразява жалкото състояние на грешника, отпаднал от Бога, и, от друга - радостта и мира, в които покаялите се са приети от Небесния Отец. Нека тръгнем след падението и издигането на този грешник. Мнозина от нас ще видят тук своята история, било в светли или мрачни черти[2].

 Припомняйки основните моменти от притчата за Блудния син, протойерей Павел заяви: „Още един възкресен ден, който ни приближава към началото на Великия пост... Първо обръщам внимание на това, че синът има много възлови точки в тази притча, които са особени. Ние знаем особеното състояние сега как се движат нещата относно младото поколение, образованието, възпитанието... и особено култът към тялото, който е в сила в това време и който възбужда блудните страсти. Знаем, че блудната страст си има коренче във всеки един човек, заради което трябва да се изтръгне тъкмо чрез покаяние. Само чрез покаен живот може да се изтръгне.“

  Председателят на храма отбеляза още, че блудният син, искайки своя дял, показва, че все едно баща му е умрял за него. „Ето докъде може да доведе един егоизъм“, сподели отецът. Той изтъкна, че радостта на бащата, след като синът му се обръща и осъзнава грешката си, е поради това, че той е много по-добър сега, отколкото, когато си е тръгвал от вкъщи. „И тук е момента вече да погледнем към другия брат, по-големия брат, праведника, защото тази притча има явна връзка с предната притча. Тук е пак фарисеят с митаря. Митарят е малкия син. Фарисеят, праведникът във всичко е големия син“, допълни още отец Павел и заяви, че тук се наблюдава липсата на всякаква любов в по-големия брат. Той благопожела всеки да се поучи от грешките на двамата братя и с покаяние да пристъпи към Великия пост, съобщават от mitropolia-varna.org.