петък, 7 октомври 2022 г.

На 7 октомври честваме паметта на светите мъченици Сергий и Вакх

Двамата мъченици Сергий и Вакх живели през втората половина на III векБили високообразовани и служили при Максимиансъимператор на Диоклетиан и един от най-изявените гонители на ранното християнствоПо негова заповед са изтезавани и убити хиляди християниИмператорът приложил всички средствакоито според него можели да унищожат в душите на християните вярата в истинския БогПрез 303 г. той започнал ново гонение и когато научилче Сергий и Вакх са християниотначало не искал да повярваМислелче завистници с клевети искат да отстранят доверените му служителиСкоро обаче се убедилче му е казана истината. И макар да ценял Сергий и Вакх за тяхната мъдрост и съветикакто и за храбростта им в боеветеведнага се опитал да ги убеди да се откажат от вярата си в Иисус ХристосНо двамата военачалници сами почнали да увещават императора да се обърне към истинския БогПламнал от гнявМаксимиан не желаел повече да слуша. И когато видялче Сергий и Вакх решително отказват да се подчинятимператорът не се поколебал да ги лиши от постовете и да ги предаде на мъчения. 

Двамата достойни християни били изтезавани по много начини. След жестоко бичуване Вакх пръв издъхнал. Предложили на Сергий да се спаси от мъчителна смърт, като се отрече от Христос, но той отговорил с думите на свети апостол Павел: "За мене животът е Христос, а смъртта - придобивка" (Филип. 1:21). Заради тази негова твърдост във вярата бил обезглавен. Това станало в 303 г. 

През 547 г. император Юстиниан Велики издигнал в Константинопол голяма църква в чест на мъчениците Сергий и Вакх (така наречената Малка света София), където положили светите им мощи. По-късно кръстоносци ги заграбили и сега части от тях се пазят в различни градове в Европа. 

ПРОФ. ИВАН ЖЕЛЕВ 

Източник: БТА