вторник, 11 февруари 2020 г.

Храмов празник и ден на пчеларите в църквата в Шабла

На 10 февруари, честваме паметтта на св.свщмчк Харалампий – покровител на пчеларите. На този ден църквата в Шабла отбеляза своя храмов празник.
Денят започна с утреня и празнична света литургия, отслужена от отец Павел Максимов в съслужение със свещеници от Варненска епархия.
За съжаление, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, не успя да присъства на литургията. След празничната служба, провела се с участието на градския църковен хор, бе извършен празничен водосвет и осветен меда на местните пчелари.
На всички бе даден празничен оброк.
Йеромонах Константин от Варна каза, че днес празнуват земеделците, чийто закрилник е свети Харалампий и пчеларите, чийто покровител е светецът.
„Бог да благослови начинанията ви.“- завърши йеромонах Константин.
Протойерей Павел Максимов се обърна към миряните с топли думи. Той сърдечно благодари на участниците в празничната служба и честити празника на всички присъстващи.
В навечерието на празника, новост в храма е арката от две икони, дело на местни иконописци, която е част от проект. Предстои изработването на още пет арки с десет икони.
От църковното настоятелство призовават жителите на община Шабла да се включат в това благородно дело, според възможностите си.